Triangelstek (Tri Tip på engelska) är en styckningsdetalj som passar perfekt för sous vide. Om du inte hittar den i din mataffär, be dem ta hem en bit. Det brukar gå att beställa hos både Ica och Coop.

Tillagning, recept och ingredienser är enkla så det går nästan inte att misslyckas. Jag säger nästan, för det enda man måste komma ihåg är att skära tvärs över köttfibrerna när man serverar köttet. Jag själv har misslyckats med det några gånger och då blir tyvärr köttet fruktansvärt segt och näst intill otuggbart. I övrigt sköter sig köttet själv under 6-7 timmar, så gott om tid att göra annat innan middagen.

Muscovadosocker, himalayasalt, BBQ-sås by Tina Nordström och smör går så klart att byta ut mot andra motsvarande ingredienser du har hemma.

Triangelstek sous vide kan med fördel serveras med ugnsrostad klyftpotatis, barbecuesås och en grönsallad. Det mesta borde passa, bara att testa sig fram!

Triangelstek sous vide går utmärkt att spara i kylen några dagar, ett tips är att tärna resterna och göra en pytt-i-panna. Eller skiva det tunt, steka på lite snabbt och göra en grilled cheese sandwich.

TIPS! Har du en grill nära till hands så går det ju så klart att grilla triangelsteken (efter sous vide-badet) någon minut över varm glöd, istället för att steka den i stekpannan.

Färdig triangelstek på skärbräda

Triangelstek Sous Vide-recept

Triangelstek sous vide som sedan steks i stekpanna. Enkelt och lättlagat recept med få ingredienser.
Förberedelser 30 minuter
Tid i vattenbad 7 timmar
Total tid 7 timmar 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Amerikanskt
Portioner 4
Kalorier 1 kcal

Equipment

  • 1 Vacuum-förpackare
  • 1 vaccumpåse
  • 1 Sous vide-cirkulator
  • 1 stekpanna

Ingredienser
  

  • ca 1 kg triangelstek köttbitarna i butik brukar väga ca 800-1200 g
  • 1 dl BBQ-sås
  • 2 tsk Himalayasalt eller annat salt
  • 2 tsk Muscovadosocker eller annat socker
  • 2 tsk svartpepparkorn eller 1 tsk malen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning

Instruktioner
 

  • Gör i ordning sous vide-cirkulatorn och starta den på 54.5 C.
  • Skär några långa snitt i fettkappan på triangelsteken
    ca 1 kg triangelstek
  • Pensla triangelsteken med bbq-såsen
    1 dl BBQ-sås
  • Mortla himalayasaltet och svartpepparkornen och blanda med muscovadosocker. Klappa in kryddblandningen på köttet.
    2 tsk Himalayasalt, 2 tsk Muscovadosocker, 2 tsk svartpepparkorn
  • Vacuumförpacka triangelsteken och sänk ner köttpåsen i vattenbadet, och låt gå 6-7 timmar.
    Sous vide vattenbad
  • Ta upp den ur vattenbadet, ta ur den ur påsen och låt rinna av.
  • Stek triangelsteken snabbt i smör i varm stekpanna (eller på varm grill) på båda sidor så den får en härlig stekyta.
  • Låt vila ca 10 min innan uppskärning. Obs! Skär tvärs över fibrerna!
    Färdig triangelstek på skärbräda
Keyword lättlagat, sous vide, triangelstek

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.