Ingredienser:

  • 3 st burkar musslor i vatten/lake, ca 200 g/st. Konserver finns på Ica/Coop.
  • 1 paket bacon i tärningar, 140 g.
  • 1 matsked smör
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 600 g potatis, skalade och tärnade
  • 3-5 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
  • 1-2 krm chiliflakes
  • 0,75 dl mjöl
  • 5 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
  • 2 lagerblad
  • 1/2 tsk av varje: persilja, oregano, salt
  • 1-2 krm av varje: timjan, svartpeppar
  • 2,5 dl grädde av valfri fetthalt

Gör så här:

  1. Häll av musslorna, spara vätskan i en skål. Häll på lämplig buljong så det blir totalt ca 6 dl vätska. Jag blandade ut med hummerbuljong. Ställ åt sidan.
  2. I en gjutjärnsgryta eller motsvarande, stek baconet på medium värme tills fettet börjar släppa och köttet blir brunt. Blanda ner 1 msk smör.
  3. Öka värmen något och blanda ner selleri och lök. Stek 3-5 min tills löken är mjuk och god. Lägg i potatis, vitlök och chiliflakes och stek ca 30 sekunder. Strö över mjölet och stek i ytterligare 1 min. Blanda ner kycklingbuljongen, 6 dl ”musseljuice”, lagerblad och alla kryddorna. Koka upp och sänk sedan temperaturen så soppan får sjuda. Låt sjuda i ca 15-20 min tills potatisen är mjuk och god.
  4. Blanda ner grädden och låt koka upp igen för att bli genomvarm. Ta bort lagerbladen. Ta bort grytan från plattan och rör ner musslorna. Om det behövs, smaka av med salt och peppar. Blanda ut med grädde/mjölk/buljong/vitt vin om du vill ha en lösare soppa.
  5. Toppa den serverade soppan med lite knaperstekt bacon och färsk persilja. Servera gärna tillsammans med något gott bröd.

OBS! Musslorna i sig kan vara ganska salta, så avvakta med saltning tills efter du satt ner musslorna.

Musslor

Clam Chowder musselsoppa

Musselsoppa gjord på konserverade musslor. Budgetvarianten.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt, Middag, Smårätter, Soppa
Kök Amerikanskt
Portioner 4 pers
Kalorier 7 kcal

Equipment

  • 1 gjutjärnsgryta
  • 1 kökskniv gärna Zwilling

Ingredienser
  

  • 3 burkar musslor i vatten/lake, ca 200 g/st.
  • 1 paket bacon i tärningar, 140 g.
  • 1 msk smör
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 600 g potatis, skalad och tärnad
  • 3-5 klyftor vitlök, rivna eller finhackade
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong, (tärning + vatten)

Kryddor

  • 2 lagerblad
  • 1-2 krm chiliflakes
  • 1/2 tsk oregano
  • 1/2 tsk persilja, fryst eller färsk
  • 1/2 tsk salt
  • 1-2 krm timjan
  • 1-2 krm svartpeppar

Mejeri

  • 2,5 dl grädde (visp eller matlagnings)

Instruktioner
 

  • Häll av musslorna, spara vätskan i en skål. Häll på lämplig buljong så det blir totalt ca 6 dl vätska. Jag blandade ut med hummerbuljong. Ställ åt sidan.
  • I en gjutjärnsgryta eller motsvarande, stek baconet på medium värme tills fettet börjar släppa och köttet blir brunt. Blanda ner 1 msk smör.
  • Öka värmen något och blanda ner selleri och lök. Stek 3-5 min tills löken är mjuk och god. Lägg i potatis, vitlök och chiliflakes och stek ca 30 sekunder. Strö över mjölet och stek i ytterligare 1 min.
  • Blanda ner kycklingbuljongen, 6 dl ”musseljuice”, lagerblad och alla kryddorna. Koka upp och sänk sedan temperaturen så soppan får sjuda. Låt sjuda i ca 15-20 min tills potatisen är mjuk och god.
  • Blanda ner grädden och låt koka upp igen för att bli genomvarm. Ta bort lagerbladen. Ta bort grytan från plattan och rör ner musslorna. Om det behövs, smaka av med salt och peppar. Blanda ut med grädde/mjölk/buljong/vitt vin om du vill ha en lösare soppa.
  • Toppa den serverade soppan med lite knaperstekt bacon och färsk persilja. Servera gärna tillsammans med något gott bröd.
Keyword musslor, soppa

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.