Häll av musslorna, spara vätskan i en skål. Häll på lämplig buljong så det blir totalt ca 6 dl vätska. Jag blandade ut med hummerbuljong. Ställ åt sidan.
I en gjutjärnsgryta eller motsvarande, stek baconet på medium värme tills fettet börjar släppa och köttet blir brunt. Blanda ner 1 msk smör.
Öka värmen något och blanda ner selleri och lök. Stek 3-5 min tills löken är mjuk och god. Lägg i potatis, vitlök och chiliflakes och stek ca 30 sekunder. Strö över mjölet och stek i ytterligare 1 min.
Blanda ner kycklingbuljongen, 6 dl ”musseljuice”, lagerblad och alla kryddorna. Koka upp och sänk sedan temperaturen så soppan får sjuda. Låt sjuda i ca 15-20 min tills potatisen är mjuk och god.
Blanda ner grädden och låt koka upp igen för att bli genomvarm. Ta bort lagerbladen. Ta bort grytan från plattan och rör ner musslorna. Om det behövs, smaka av med salt och peppar. Blanda ut med grädde/mjölk/buljong/vitt vin om du vill ha en lösare soppa.
Toppa den serverade soppan med lite knaperstekt bacon och färsk persilja. Servera gärna tillsammans med något gott bröd.