Som utflyttad burebo och ägare av ett av ”Jons” alster kände jag att hans konstnärliga närvaro till viss del saknades på internet. Jag har därför med hjälp av en hel del googlande, diverse online-källor och en Facebook-grupp försökt samla ihop lite information om Sven-Erik Jonsson. Har ni fler bilder på tavlor eller fakta som kan delas så hör gärna av er!

Disclaimer: Jag hoppas att informationen om Sven-Erik i denna text stämmer men kan så klart inte lova det till 100%. Jag länkar mina källor i fotnoterna och bilderna länkas till ursprungspublicering, t ex Facebook, etc. Hittar ni faktafel eller vill att jag tar bort någon bild eller text så får ni gärna skriva i kommentarerna så ordnar jag det.

Syftet med den här bloggposten är att hylla och sprida information om konstnären Sven-Erik Jonsson från Bureå och hans konstnärliga arv.

Vem är konstnären bakom Jon-tavlorna?

Bakom signaturen ”Jon” döljer sig konstnären Sven-Erik Jonsson som bodde och arbetade som lärare i Bureå, Skellefteå kommun. Sven-Erik föddes 22 november 1928 i Åsele och dog 28 juli 1989 i Bureå. Han ligger begravd på Bureå Kyrkogård.1

Biografi

Sven-Erik utbildade sig till folkskollärare i Umeå 1950, fil kand i Uppsala 1957. Han hade konstutställningar i bla Umeå, Bureå, Stockholm och Helsingborg. Han gifte sig med Birgitta Viklund 1952 och de fick tillsammans fyra döttrar.2

Alster i urval:

Läs mer om Bureå och Sven-Eriks konstnärsskap i Facebook-gruppen Vi Som Minns Bureå.

Jon-tavla av Sven-Erik Jonsson föreställande en sommaräng
Jon-tavla av Sven-Erik Jonsson föreställande en solnedgång
Jon-tavla föreställande en björkskog?
Jon tavla
Kategorier: Bureå

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.