Goda bröd till döner kebab är minst lika viktigt som rätt kött till kebaben och rätt sås. I min jakt på den perfekta ”berlinska” dönerkebaben hittade jag detta klipp där det bakas riktiga dönerbröd:
Brödreceptet översatt till svenska mått:
Deg:
710 gr mjöl
355 ml fingerljummet vatten
2 tsk socker
1 paket torrjäst (14 gr)
Låt stå 10 min
Tillsätt:
1 ägg
50 gr smör i bitar
2 msk olja
2 tsk salt
Kör med elvisp, knåda med händerna.
Låt jäsa 1 timme
Kavla ut degen/degarna, för mig blev det två bröd.
Pensla med 1 ägg blandat med 1 msk mjölk.
Toppa med sesamfrön.
In i varmluftsugn på 190 gr C i ca 17-19 min. Jag körde mina bröd ett och ett.
Klart!
Dönerkebabbröd – resultatet:
Min färdiga döner kebab:
Bröd till döner kebab
Equipment
- varmluftsugn
- kavel
- elvisp
Ingredienser
Deg
- 710 g vetemjöl
- 355 ml fingerljummet vatten
- 2 tsk strösocker
- 1 paket torrjäst (14g)
- 1 ägg
- 50 g smör i bitar
- 2 msk olja valfri sort
- 2 tsk salt
Topping
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1/2 dl sesamfrön
Instruktioner
- Gör en lite "skål" i det packade mjölet, blanda vatten, socker och torrjäst och häll ner i mjölet. Låt det stå och svälla ca 10 min.710 g vetemjöl, 355 ml fingerljummet vatten, 2 tsk strösocker, 1 paket torrjäst (14g)
- Tillsätt ägg, smör, olja och salt och kör elvisp med degkrokar till en jämn deg.1 ägg, 50 g smör, 2 msk olja, 2 tsk salt
- Låt jäsa under duk 60 min.
- Kavla ut degen på mjölat bord. För mig blev det två bröd.
- Pensla med 1 ägg blandat med 1 msk mjölk.1 ägg, 1 msk mjölk
- Toppa med sesamfrön.1/2 dl sesamfrön
- In i varmluftsugn på 190 gr C i ca 17-19 min. Jag körde mina bröd ett och ett.
1 kommentar
Simon · september 28, 2022 kl. 6:27 e m
Bästa bröden till döner kebab.