För att laga kalkon i stekpåse behöver du en hel kalkon, och den köper man enklast i frysdisken på ICA eller Coop och låter den tina ett dygn på diskbänken. I det här receptet sparar jag skyn som bildas i stekpåsen efter kalkonen är klar och kokar en sås på den. Gott att servera till helstekt kalkon är förslagsvis ris eller potatismos.
Kalkon i stekpåse är ju en klassiker till Thanksgiving, julhelgerna och påskhelgen som passar att bjuda ett stort sällskap på. Förbered allt i god tid så är det ju bara att ta fram kalkon i stekpåse från ugnen och servera med tillbehör.
Dryck som passar till kalkon i stekpåse är vitt vin, rött vin (pinot noir) och självklart öl. Välj det du tycker bäst om!
Kalkon i stekpåse
Equipment
- 1 stekpåse XL
- steksnöre
- stektermometer
Ingredienser
- 1 hel kalkon, tinad ca 5 kg
- 1/2 citron
Fyllning
- 3/4 påse torkade katrinplommon
- 4 äpplen, tärnade
- 2 st kryddiga ölkorvar
- 1 paket bacon
- 2 dl cashewnötter
- 0,5 dl Calvados
Sås
- 3-4 msk smör till redning
- 3 msk mjöl till redning
- 4-5 dl spad från stekpåsen
- 3-4 dl grädde
- 2-3 msk gelé av valfri smak
- soja
- salt
Instruktioner
- Hacka och blanda ihop fyllningen. Stek allt utom ölkorven lite lätt, häll på calvados och bryn lite till.3/4 påse torkade katrinplommon, 4 äpplen, tärnade, 1 paket bacon, 2 dl cashewnötter, 0,5 dl Calvados
- Låt fyllningen svalna en aning och lägg i den hackade ölkorven.2 st kryddiga ölkorvar
- Skölj kalkonen på in- och utsidan och torka av den med hushållspapper.1 hel kalkon, tinad
- Stoppa sedan fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen.
- Stoppa den halva citronen där kalkonhuvudet suttit.1/2 citron
- Snitta upp skinnet vid bröstet på kalkonen. Tryck in hela baconskivor under skinnet. Sy ihop med steksnöre och synål.1 paket bacon
- Lägg kalkonen i en stor stekpåse (XL) med bröstet uppåt. Häll i ca. 0,5 dl vatten i stekpåsen. För in en stektermometer där det är som mest kött, ex. bröstet. Förslut stekpåsen ordentligt.
- Temperatur i ugn ska vara 175 grader. Sätt stektermometern på 68-72 grader.
- Räkna på ca. 30 min/kg. Vi hade inne vår kalkon på 4,9 kg i 2 h. Den eftersteks en aning efter uttag i.o.m. att det är så varmt i stekpåsen.
- När den tagits ut, låt den svalna en stund. Tag sedan ut fyllningen.
- Blanda ingredienserna till såsen. Koka upp och låt puttra 5-10 min eller tills den är lagom tjock.3-4 msk smör, 3 msk mjöl, 4-5 dl spad från stekpåsen, 3-4 dl grädde, 2-3 msk gelé av valfri smak, soja, salt
- När kalkonen svalnat en aning, skär upp i fina bitar. Tänk på att försöka få filéerna vid bröstet hela så att det går att få ut fina skivor.
- Servera med sås och fyllning och valfritt tillbehör.
- Njut av kalkonen med en flaska gott vitt vin – mums!
Lämna ett svar