Go Back

Pistaschbullar bakade med öl

Kan man baka bullar med öl? Ja det kan man!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 2 timmar 40 minuter
Total tid 3 timmar 15 minuter
Måltid Fika
Kök Svenskt
Portioner 15 bullar
Kalorier 377 kcal

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 2 dl Norrlands Guld alkoholfri öl
  • 1 dl grädde 40%
  • 1 dl socker
  • 450 g vetemjöl
  • 75 g margarin eller smör rumsvarmt

Fyllning

  • 100 g margarin eller smör
  • 50 g mandelmassa
  • 100 g pistaschkräm finns att köpa på Lidl
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg

Frosting

  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g naturell färskost
  • 2-3 msk pistaschkräm samma som ovan

Topping

  • 1 dl rostade solrosfrön, mixade

Instruktioner
 

  • Smula sönder jästen i en degbunke. Häll på öl och grädde och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, mjöl och margarin och arbeta ihop till en smidig deg i en hushållsassistent 7–9 min. Tillsätt saltet på slutet. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim. Ölen gjorde att det tog lite extra tid.
  • Fyllning: Rör ihop margarin, mandelmassa, pistaschkräm, socker och mjöl till en jämn smet.
    Pistachio spread
  • Lägg upp degen på en mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle från långsidan och skär den i ca 3-4 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i en liten långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min. Sätt ugnen på 225°, eller 200° varmluft.
  • Pensla bullarna med upp­vispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt bullarna svalna.
    Bullar med pistasch
  • Frosting: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker ljust och luftigt. Tillsätt färskost och pistaschkräm. Vispa ihop till en slät frosting. Lägg en klick frosting på varje bulle och bred ut den med en slickepott. Strö över mixade rostade solrosfrön.
    Bullar med pistaschkräm
Keyword bullar, öl, pistage