Go Back
Pizza med kalljäst pizzadeg bakad i varmluftsugn

Kalljäst pizzadeg i varmluftsugn

Så här får du till den perfekta kalljästa pizzadegen som förvaras i kylen över dagen ca 6-8 timmar.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 4
Kalorier 1 kcal

Equipment

  • 1 varmluftsugn
  • 2-4 bakplåtar
  • plastfolie
  • 1 kökshandduk
  • sval/kylskåp
  • köksfläkt

Ingredienser
  

  • 25 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 600 g Tipo 00 mjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Instruktioner
 

  • På morgonen (om ni ska äta pizza till middag), blanda och knåda alla ingredienser i köksmaskin med degkrok 5-10 minuter. Lagom kladdig ska pizzadegen vara, toppa den med lite vetemjöl.
    25 g färsk jäst, 4 dl kallt vatten, 600 g Tipo 00 mjöl, 2 tsk salt, 1 msk olivolja
  • Täck degbunken med plastfolie och en handduk och ställ svalt, typ i sval eller källare eller svalt skafferi. Kylen funkar säkert också. Låt pizzadegen stå 6-8 timmar medan ni gör annat.
  • Eftermiddag/afton, ta fram och knåda degen på mjölat bord och dela i fyra bollar. Rulla dem släta och lägg på oljad plåt och låt jäsa ytterligare i kall ugn. Låt stå ca 30-60 min. Ta ut ur ugnen.
  • Sätt ugnen på övervärme/grillvärme och maxtemperatur, 250 C på vår ugn. Kör varmluft/fläkt också om det går.
  • Baka ut pizzorna, kom ihåg att behålla tjocka kanter och lägg på valfri topping. Pensla kanterna med olivolja det sista du gör innan gräddning.
  • Grädda på plåt högst upp i ugnen, så nära värmeelementen som möjligt. Håll koll, det går snabbt, typ 2-4 min och kan börja ryka en del. Tips! Kör köksfläkten hela tiden.
Keyword pizza