Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Equipment
Smaller
Normal
Larger
Entrecôte på Muurikka - Peruansk mat - Recept
Tillagas med fördel på Muurikka eller stekhäll över glödbädd
Skriv ut receptet
Pin Recipe
Förberedelser
45
minuter
minuter
Tillagningstid
20
minuter
minuter
Marinering (valfritt)
1
day
d
Total tid
1
timme
t
5
minuter
minuter
Måltid
Huvudrätt
Kök
Peruanskt
Portioner
4
Kalorier
4
kcal
Equipment
1 Muurikka
Ingredienser
900
g
entrecôte
Marinad
0,5
dl
japansk soja
eller kinesisk soja
0,5
dl
vitvinsvinäger
1,5
msk
salt
1,5
msk
svarpeppar
1
msk
spiskummin
3
st
pressade lime, saften
1
msk
rapsolja
Stekta grönsaker
1
röd lök, skivad
2
paprikor, skivade
2
vitlöksklyftor, finhackade
2
cm
ingefära, riven
pommes frites
1-2
tsk
sambal oelek
eller något annat kryddstarkt
fryst persilja eller färsk koriander
Sås
1,2
dl
majonäs
0,6
dl
buttermilk
0,6 dl mellanmjölk + 1 tsk vitvinsvinäger, låt stå minst 10 min
1-2
tsk
sambal oelek
eller motsvarande
1
lime, pressad
smaka av med salt och peppar
Instruktioner
Tärna entrecôten i ca 2 x 2 cm stora bitar och lägga i bunke tillsammans med marinaden.
Låt stå minst 2 timmar, gärna över natten i kylskåp.
Blanda ingredienserna till såsen och låt stå till servering.
Koka riset, ställ åt sidan.
Ta ut köttet ur kylen och häll bort eventuell överbliven marinad från köttet.
Stek bitarna på varm Muurikka till önskad grad, jag vill gärna ha dem lite rödrosa i mitten. Lägg köttet åt sidan.
Stek paprika, röd lök, vitlök och ingefära. Blanda ner en klick sambal oelek eller motsvarande.
När grönsakerna är mjuka tillsätt pommes frites, kött och persilja och låt bli varmt.
Lyft Muurikkan från elden/glöden och tillsätt det kokta riset sist av allt så det blir lite varmt. Rör om alltihop så det blandas.
Toppa med ännu mer persilja eller färsk koriander som garnering.
Servera direkt från Muurikka till tallrik och glöm inte att tillsätta rejält med sås.
Video
Keyword
entrecote, muurikka, peru