Go Back
Ramlösa Kvarn Dinkel Fullkorn 1 kg

Tekakor i långpanna med havregryn och dinkelmjöl

Enkelt, snabbt och gott. Och med lite disk.
Förberedelser 0 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Jäsning 1 timme 20 minuter
Total tid 2 timmar
Måltid Frukost
Kök Svenskt
Portioner 20

Equipment

  • 1 köksmaskin med degkrok eller så knådar du för hand
  • 1-2 bakplåtar bakplåt, ugnsplåt eller långpanna
  • 4 ark bakplåtspapper underlättar och minskar disk

Ingredienser
  

  • 50 g färsk jäst eller motsvarande torrjäst
  • 6 dl mellanmjölk eller standardmjölk, ta det som finns hemma
  • 2 dl havregryn
  • 75 g smör eller margarin, ta det som finns hemma
  • 2 msk sirap ljus eller mörk, ta det som finns hemma
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 4 dl dinkelmjöl fullkorn
  • ca 8-9 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 230-250 gr. Jag körde på 250 gr, då jäser det bra dessutom.
  • Smält smöret i kastrull och låt det svalna lite
    75 g smör
  • Lös upp jästen i fingervarm mjölk
    50 g färsk jäst, 6 dl mellanmjölk
  • Tillsätt havregrynen och låt svälla ca 10 min
    2 dl havregryn
  • Tillsätt det smälta smöret, sirap, salt, ägget, dinkelmjölet och nästan allt vetemjöl.
    75 g smör, 2 msk sirap, 2 tsk salt, 1 ägg, 4 dl dinkelmjöl fullkorn, ca 8-9 dl vetemjöl
    Ramlösa Kvarn Dinkel Fullkorn 1 kg
  • Blanda med degkrok ca 5-10 min. Degen ska vara lite lagom kladdig, inte helt slät.
  • Strö över lite mjöl, täck degbunken med handduk och låt jäsa ca 40 min.
  • Mjöla bakbord och häll upp degen. Dela degen i två delar och kavla ut och lägg i långpannor med bakplåtspapper under.
  • Valfritt: Nagga med gaffel och skär snitt i degen innan jäsning så går de lätt att dela efter gräddning.
  • Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 20-30 min.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min på 250 gr. Här får magkänslan avgöra tiden.
  • Ta ut plåten, pensla tekakorna med kallt vatten, lyft ut bröden från plåten och låt svalna på galler.
Keyword bröd, frukost, nyttigt, tekakor