Sätt ugnen på 230-250 gr. Jag körde på 250 gr, då jäser det bra dessutom.
Smält smöret i kastrull och låt det svalna lite
75 g smör
Lös upp jästen i fingervarm mjölk
50 g färsk jäst, 6 dl mellanmjölk
Tillsätt havregrynen och låt svälla ca 10 min
2 dl havregryn
Tillsätt det smälta smöret, sirap, salt, ägget, dinkelmjölet och nästan allt vetemjöl.
75 g smör, 2 msk sirap, 2 tsk salt, 1 ägg, 4 dl dinkelmjöl fullkorn, ca 8-9 dl vetemjöl
Blanda med degkrok ca 5-10 min. Degen ska vara lite lagom kladdig, inte helt slät.
Strö över lite mjöl, täck degbunken med handduk och låt jäsa ca 40 min.
Mjöla bakbord och häll upp degen. Dela degen i två delar och kavla ut och lägg i långpannor med bakplåtspapper under.
Valfritt: Nagga med gaffel och skär snitt i degen innan jäsning så går de lätt att dela efter gräddning.
Täck dem med bakdukar och låt jäsa i ca 20-30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min på 250 gr. Här får magkänslan avgöra tiden.
Ta ut plåten, pensla tekakorna med kallt vatten, lyft ut bröden från plåten och låt svalna på galler.