Go Back
Peruansk entrecote

Entrecôte på Muurikka - Peruansk mat - Recept

Tillagas med fördel på Muurikka eller stekhäll över glödbädd
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Marinering (valfritt) 1 day
Total tid 1 timme 5 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Peruanskt
Portioner 4
Kalorier 4 kcal

Equipment

  • 1 Muurikka

Ingredienser
  

  • 900 g entrecôte

Marinad

  • 0,5 dl japansk soja eller kinesisk soja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk svarpeppar
  • 1 msk spiskummin
  • 3 st pressade lime, saften
  • 1 msk rapsolja

Stekta grönsaker

  • 1 röd lök, skivad
  • 2 paprikor, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 cm ingefära, riven
  • pommes frites
  • 1-2 tsk sambal oelek eller något annat kryddstarkt
  • fryst persilja eller färsk koriander

Sås

  • 1,2 dl majonäs
  • 0,6 dl buttermilk 0,6 dl mellanmjölk + 1 tsk vitvinsvinäger, låt stå minst 10 min
  • 1-2 tsk sambal oelek eller motsvarande
  • 1 lime, pressad
  • smaka av med salt och peppar

Instruktioner
 

  • Tärna entrecôten i ca 2 x 2 cm stora bitar och lägga i bunke tillsammans med marinaden.
  • Låt stå minst 2 timmar, gärna över natten i kylskåp.
  • Blanda ingredienserna till såsen och låt stå till servering.
  • Koka riset, ställ åt sidan.
  • Ta ut köttet ur kylen och häll bort eventuell överbliven marinad från köttet.
  • Stek bitarna på varm Muurikka till önskad grad, jag vill gärna ha dem lite rödrosa i mitten. Lägg köttet åt sidan.
  • Stek paprika, röd lök, vitlök och ingefära. Blanda ner en klick sambal oelek eller motsvarande.
  • När grönsakerna är mjuka tillsätt pommes frites, kött och persilja och låt bli varmt.
  • Lyft Muurikkan från elden/glöden och tillsätt det kokta riset sist av allt så det blir lite varmt. Rör om alltihop så det blandas.
  • Toppa med ännu mer persilja eller färsk koriander som garnering.
  • Servera direkt från Muurikka till tallrik och glöm inte att tillsätta rejält med sås.

Video

Keyword entrecote, muurikka, peru