Go Back
Helstekt kalkon

Kalkon i stekpåse

Perfekt kalkonrecept att tillaga till jul, påsk eller Thanksgiving.
4.56 from 9 votes
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 2 timmar
Tina fryst kalkon 1 day
Total tid 1 day 3 timmar
Måltid Huvudrätt
Kök Amerikanskt
Portioner 10 pers
Kalorier 1 kcal

Equipment

  • 1 stekpåse XL
  • steksnöre
  • stektermometer

Ingredienser
  

  • 1 hel kalkon, tinad ca 5 kg
  • 1/2 citron

Fyllning

  • 3/4 påse torkade katrinplommon
  • 4 äpplen, tärnade
  • 2 st kryddiga ölkorvar
  • 1 paket bacon
  • 2 dl cashewnötter
  • 0,5 dl Calvados

Sås

  • 3-4 msk smör till redning
  • 3 msk mjöl till redning
  • 4-5 dl spad från stekpåsen
  • 3-4 dl grädde
  • 2-3 msk gelé av valfri smak
  • soja
  • salt

Instruktioner
 

  • Hacka och blanda ihop fyllningen. Stek allt utom ölkorven lite lätt, häll på calvados och bryn lite till.
    3/4 påse torkade katrinplommon, 4 äpplen, tärnade, 1 paket bacon, 2 dl cashewnötter, 0,5 dl Calvados
  • Låt fyllningen svalna en aning och lägg i den hackade ölkorven.
    2 st kryddiga ölkorvar
  • Skölj kalkonen på in- och utsidan och torka av den med hushållspapper.
    1 hel kalkon, tinad
  • Stoppa sedan fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen.
  • Stoppa den halva citronen där kalkonhuvudet suttit.
    1/2 citron
  • Snitta upp skinnet vid bröstet på kalkonen. Tryck in hela baconskivor under skinnet. Sy ihop med steksnöre och synål.
    1 paket bacon
  • Lägg kalkonen i en stor stekpåse (XL) med bröstet uppåt. Häll i ca. 0,5 dl vatten i stekpåsen. För in en stektermometer där det är som mest kött, ex. bröstet. Förslut stekpåsen ordentligt.
  • Temperatur i ugn ska vara 175 grader. Sätt stektermometern på 68-72 grader.
  • Räkna på ca. 30 min/kg. Vi hade inne vår kalkon på 4,9 kg i 2 h. Den eftersteks en aning efter uttag i.o.m. att det är så varmt i stekpåsen.
  • När den tagits ut, låt den svalna en stund. Tag sedan ut fyllningen.
  • Blanda ingredienserna till såsen. Koka upp och låt puttra 5-10 min eller tills den är lagom tjock.
    3-4 msk smör, 3 msk mjöl, 4-5 dl spad från stekpåsen, 3-4 dl grädde, 2-3 msk gelé av valfri smak, soja, salt
  • När kalkonen svalnat en aning, skär upp i fina bitar. Tänk på att försöka få filéerna vid bröstet hela så att det går att få ut fina skivor.
  • Servera med sås och fyllning och valfritt tillbehör.
  • Njut av kalkonen med en flaska gott vitt vin – mums!
Keyword helstekt, kalkon, stekpåse