Hacka och blanda ihop fyllningen. Stek allt utom ölkorven lite lätt, häll på calvados och bryn lite till.
3/4 påse torkade katrinplommon, 4 äpplen, tärnade, 1 paket bacon, 2 dl cashewnötter, 0,5 dl Calvados
Låt fyllningen svalna en aning och lägg i den hackade ölkorven.
2 st kryddiga ölkorvar
Skölj kalkonen på in- och utsidan och torka av den med hushållspapper.
1 hel kalkon, tinad
Stoppa sedan fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen.
Stoppa den halva citronen där kalkonhuvudet suttit.
1/2 citron
Snitta upp skinnet vid bröstet på kalkonen. Tryck in hela baconskivor under skinnet. Sy ihop med steksnöre och synål. 1 paket bacon
Lägg kalkonen i en stor stekpåse (XL) med bröstet uppåt. Häll i ca. 0,5 dl vatten i stekpåsen. För in en stektermometer där det är som mest kött, ex. bröstet. Förslut stekpåsen ordentligt. Temperatur i ugn ska vara 175 grader. Sätt stektermometern på 68-72 grader.
Räkna på ca. 30 min/kg. Vi hade inne vår kalkon på 4,9 kg i 2 h. Den eftersteks en aning efter uttag i.o.m. att det är så varmt i stekpåsen.
När den tagits ut, låt den svalna en stund. Tag sedan ut fyllningen.
Blanda ingredienserna till såsen. Koka upp och låt puttra 5-10 min eller tills den är lagom tjock.
3-4 msk smör, 3 msk mjöl, 4-5 dl spad från stekpåsen, 3-4 dl grädde, 2-3 msk gelé av valfri smak, soja, salt
När kalkonen svalnat en aning, skär upp i fina bitar. Tänk på att försöka få filéerna vid bröstet hela så att det går att få ut fina skivor.
Servera med sås och fyllning och valfritt tillbehör.
Njut av kalkonen med en flaska gott vitt vin – mums!