Gyros på fläskkarré i ugn
Grekisk gyros kebab tillagas enkelt i gjutjärnspanna i varmluftsugn.
Förberedelser 25 minuter minuter
Tillagningstid 1 timme t 45 minuter minuter
I kylen 4 timmar t
Total tid 6 timmar t 10 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt
- 1,5 kg fläskkarré, i skivor ca 1 cm tjocka
Marinad
- 1 msk oregano
- 1 msk timjan
- 1 msk rosmarin
- 1 msk rökt paprika
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk salt
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk vinäger - vitvin, rödvin eller hallonvinäger ta en vinäger du har hemma
- 1 msk honung
- 0,5 dl olivolja - eller det du tycker behövs
- 0,5 gul lök, strimlad
- 1/2 citron, pressa saften
Gör marinaden och lägg i köttet. Täck med plastfolie och låt stå minst 4 timmar i kylskåp. Gärna över natten.
Ställ grillpinnarna på lökhalvor eller potatishalvor i ugnsformen och trä på köttbitarna så det blir ett "köttberg". Toppa med citron- och lökklyftor.
In i ugn på 175 grader varmluft i ca 1:30 - 1:45h. Snurra formen under tiden för att få bra och jämn grillyta. Täck med folie om köttet blir bränt.
Ös köttet var 20:e minut eller så.
Ta ut det vid 68-70 grader. Låt vila 15-20 minuter.
"Hyvla" upp köttet i strimlor och lägg under folie för varmhållning.
Servera med valfria tillbehör, tex tortillabröd, tsatsiki, tomat, pommes frites, strimlad vitkål, avocado, riven ost, gurka, isbergssallad, etc.
Keyword fläskkaré, gyros, kebab