Go Back

Gyros på fläskkarré i ugn

Grekisk gyros kebab tillagas enkelt i gjutjärnspanna i varmluftsugn.
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 1 timme 45 minuter
I kylen 4 timmar
Total tid 6 timmar 10 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt
Portioner 12 pers

Equipment

  • 4 grillpinnar i trä
  • ugnsform eller gjutjärnspanna
  • 2-4 gula lökar

Ingredienser
  

  • 1,5 kg fläskkarré, i skivor ca 1 cm tjocka

Marinad

  • 1 msk oregano
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk rökt paprika
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk vinäger - vitvin, rödvin eller hallonvinäger ta en vinäger du har hemma
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja - eller det du tycker behövs
  • 0,5 gul lök, strimlad
  • 1/2 citron, pressa saften

Instruktioner
 

  • Gör marinaden och lägg i köttet. Täck med plastfolie och låt stå minst 4 timmar i kylskåp. Gärna över natten.
  • Ställ grillpinnarna på lökhalvor eller potatishalvor i ugnsformen och trä på köttbitarna så det blir ett "köttberg". Toppa med citron- och lökklyftor.
    Gyros kött i gjutjärnspanna
  • In i ugn på 175 grader varmluft i ca 1:30 - 1:45h. Snurra formen under tiden för att få bra och jämn grillyta. Täck med folie om köttet blir bränt.
  • Ös köttet var 20:e minut eller så.
  • Ta ut det vid 68-70 grader. Låt vila 15-20 minuter.
    Grillad gyros fläskkaré
  • "Hyvla" upp köttet i strimlor och lägg under folie för varmhållning.
    Strimlad gyros
  • Servera med valfria tillbehör, tex tortillabröd, tsatsiki, tomat, pommes frites, strimlad vitkål, avocado, riven ost, gurka, isbergssallad, etc.
Keyword fläskkaré, gyros, kebab