Vi gifte oss i Berlin 6 april 2018. Tänkte dela med mig av några användbara tips till er som också funderar på att gifta er och ha ett bröllop i Berlin.

Boende för bröllop i Berlin

Vi var totalt 12+2 pers som var med på bröllopet. Tolv vuxna och två 1-åringar. Vi hittade en stor lägenhet i Tempelhof som låg bra till i förhållande till Svenska kyrkan, restaurangen och flygplatserna. Stort gäng, möhippa, flera familjer eller studieresa; boendet är stort och ligger bra till utifrån U- och S-bahn. Promenadavstånd till IKEA för inköp av barnstolar.

Brudbukett & boutonnière

Första kontakten tog vi per telefon med Die Grüne Ecke, Tempelhof i oktober 2017.  Därefter blev det mest bilder via mail för att förklara våra önskemål. Några dagar innan bröllopet besökte vi butiken och lämnade fler bilder/namn på blomtyper. Resultatet blev en vacker bukett, som vi hämtade upp några timmar innan vigseln, även om det inte stämde riktigt överens med ursprungstanken. Tänk på att alla inte pratar engelska, så det kan uppstå språkbarriärer. 

 

Håruppsättning för bröllop i Berlin

Första kontakten togs per telefon med Icono, Tempelhofer Hafen i oktober 2017 och vi önskade en frisör som pratade engelska för att undvika språkliga missförstånd. Två dagar innan bröllopet besökte bruden salongen för en ”provuppsättning”och avstämning. Dom erbjuder även makeup om så önskas.
 

Vigsel – Svenska kyrkan i Berlin

Vi bokade vigseln genom Svenska kyrkan i Berlin redan i augusti 2017, ca åtta månader i förväg. Tror inte beläggningen är så hög så kortare framförhållning funkar säkert. En fin lokal som rymmer större sällskap. Vi var bara 14 st men lokalen var mysig även för mindre grupper. Dom har både piano och orgel i kyrkosalen så man kan i dialog med kantorn bestämma hur man vill ha det. Dom erbjuder såklart även dop så vi passade på att döpa vår ettåring i samband med vigseln.

Större delen av vigselakten planerade vi genom mail (ett telefonsamtal) tillsammans med prästen och kantorn. Dom hade färdiga ”körscheman” så vi valde psalmer, några dikter samt in- och utgångsmusik. Eftersom vi inte hade så mycket kunskap om vigslar fick vi bra guidning genom hela processen.

Vigseln och dopet tog ca en timme. Efteråt bjöds det på bubbel inne på deras trevliga innergård. Vädret var kanonbra vilket underlättade mingel och fotografering.

Kostnad: Svenska kyrkan tar ut en avgift för vigsel i Berlin, när vi gifte oss var den €300.

Bröllopsfotograf i Berlin – Natalie Lindholm

Wedding photo at Oberbaumbrücke, Berlin
Bröllop i Berlin

Via Facebook-gruppen ”Berlinsvenskar” kom vi i kontakt med fotograf Natalie Lindholm (@aphotogeniclife) en superduktig och trevlig fotograf verksam i Berlin. Vi mötte upp henne i Friedrichshain efter vigseln och tog ett gäng grymma ”berlinifierade” bröllopsbilder runt East Side Gallery och på Oberbaumbrücke.

Vi kan verkligen rekommendera Natalie. STORT TACK för att du förevigade vår dag på bästa sätt.

Bröllopsmiddag på restaurang Eins44 i Neukölln, Berlin

Vi ville ha bröllopsmiddagen på en restaurang som skulle ”kännas Berlin”. Eins44 blev det perfekta valet för oss. Det är inte världens enklaste ställe att ta sig till, vi valde att åka tunnelbana och buss med hela bröllopsgänget, (inkl två ettåringar i barnvagn). Området som Eins44 ligger i är lite slitet men utan att vara otrevligt eller osäkert. Väl framme är det värt mödan.

Inredningen är modern och industriell, restaurangen är ett ombyggt destilleri. Maten (minst 3 rättersmeny som beställs i förväg) är av hög kvalitet och till bra priser. Inte gratis, men inte heller svindyrt. Vårt sällskap på 14 pers fick plats på övervåningen där vi satt relativt ostörda. Servicen var bra och vi kände oss väldigt uppassade. Restaurang Eins44 rekommenderas varmt, även till er som inte planerar bröllop.

Vi var 10 vuxna, 2 barn/ungdomar och två 1-åringar. För ettåringarna hade vi tagit med oss barnstolar inköpta billigt på IKEA Tempelhof, dom hade inga sådana på restaurangen. Hem från Eins44 beställde vi taxi till hela sällskapet. (Rekommenderas)

Frågor? Skriv gärna en kommentar.

Här hittar ni fler tips om Berlin.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.