Så här tillagar du västerbottenspaj med päron:
1. Blanda pajdeg enligt standardrecept, typ det här. Tryck ut i ungssäker standardform.
2. Skiva 3 päron, behåll skalet på. Fördela i pajskalet.
3. Skala rejält med pistagenötter. Strö över de skivade päronen i pajskalet.
4. Blanda äggstanning enligt standardrecept. (Typ 6 ägg, 5 dl mjölk, halv tsk salt) och fyll pajskalet.
5. Sist river du rejält med ost (parmesan eller Västerbottensost) och garnerar pajen.
6. Ungsbaka på ca 200 gr tills att pajen fått en gyllenbrun yta och stannat.
Servera till en fin köttbit och en god sås.
Receptmakare: Henrik Jakobsson
Här hittar du fler av mina recept.
Västerbottenspaj med päron och pistagenötter
Ingredienser
- 1 pajdeg
- 3 päron
- 2-3 dl skalade pistagenötter
- 2-3 dl riven Västerbottensost
Äggstanning
- 5 dl mjölk
- 6 ägg
- 1/2 tsk salt
Instruktioner
- Tryck ut pajdegen i en pajform
- Skiva päronen och lägga dem i botten
- Strö över pistagenötterna
- Vispa ihop äggstanningen och häll över nötterna och päronen.
- Garnera med den rivna Västerbottensosten. Snåla inte!
- In i ugnen på 200 C och grädda tills den stannat och fått fin färg, ca 20-30 min.
1 kommentar
henke j · september 16, 2010 kl. 6:29 f m
behöver inte hacka nötterna, pajen blir bäst med västerbottensost